Hoe overwin je je kritische stem?

Anderen laten schrijven gaat me goed af. Net als het werken in opdracht. Maar mijn eigen blog stond al vijf jaar op pauze. Dat kwam door die onprettige stem in mijn hoofd, die ik bij anderen de mond help snoeren.

In januari 2023 was mijn nieuwe website gereed en dus ook mijn blogpagina. En ik nam me voor om meteen aan de slag te gaan. In april maakte ik pas echt een begin. Maar ik wilde dat mijn blog informatief, vermakelijk en helder geschreven zou zijn. Je snapt het al: alle stukjes tekst die ik typte, voldeden niet aan mijn eigen criteria. De desbetreffende blog staat nog steeds in een mapje op mijn laptop. Hij heeft een inleiding, maar geen midden en eind, want die heb ik allang verwijderd. Ik besluit nu al schrijvend mijn kritische blik los te laten. Ik geef je tips aan de hand van mijn eigen schrijfstrijd. Speciaal voor de denkers, criticasters en uitstellers.   

Juist als je regelmatig teksten maakt, train je je schrijfspier. De ene keer denk je: Wauw, nu kom ik tot de kern. De andere keer voldoet je schrijfsel niet aan je eigen verwachtingen. Maar dat is niet erg. Wanneer je eenmaal iets hebt geschreven, wordt het dus steeds eenvoudiger, omdat je in een flow komt. Een vast thema, invalshoek, of ingeving kan helpen. Net viel mijn oog op de Trouw van anderhalve week geleden. ‘Wees eens wat trotser,’ stond er op de voorpagina. Exact. Wat je schrijft, is goed. Wees trots. Als je dan eenmaal bent begonnen, moet je ook een keer loslaten. Deadlines dwingen je af te ronden. Daarom kan een schema of vast schrijfmoment helpen. Of je kunt met iemand afspreken dat je gaat publiceren. Vanaf nu blog ik elke maand. Woensdag wordt mijn P-dag, publiceer-dag. Ik spreek het bij deze hier af. 

Gelukkig zijn er diverse technieken om je kritische stem de mond te snoeren, zoals freewriten. Je werkt met een afgebakende tijd, bijvoorbeeld tien minuten, en zet een wekker. Daarbij houd je je pen op het papier en schrijf je wat erin je opkomt. Pas als de tijd om is, kijk je terug en verbeter je zo nodig. Je kunt ook bepaalde zinnen onderstrepen, die er voor jou uitspringen. Freewriten kan ik iedereen aanraden. Omdat je in de stroom van je eigen woorden wordt meegevoerd. Je laat je rechter hersenhelft, je creatieve kant, aan het woord.

Kritisch_denken_blog_1-2-1024x1024.png
Scroll naar boven